RallyPulse International EN-UK / RallyPulse България BGR / RallyPulse Магазин / Последвайте ни: Facebook Facebook Twitter RallyPulse YouTube Channel Dailymotion videos RSS International News Youtube Videos Bookmark and Share

RallyPulse - България - Рали Спорт

RallyPulse - Drive Още ...

Използване на WAZE - Приложение за пътна обстановка, полиция, трафик, камери ...

29 Август 2018

Все по-голяма актуалност придобива не само у нас, но и в Европа приложението Waze. Приложението стана актуално у нас след, като се даде възможност на пътната полиция да се крие и използва различни методи за контрол на скоростта.
Waze е не само да разберете, къде има пътна полиция. Приложението дава информация за Вашето безопасно пътуване. В него може да намерите освен полиция, затворени пътища, трафик, време за забавяне в трафика, пътни инциденти, предмети на пътя, ремонти дейности и други.
Инсталирането на приложението става чрез стандартно инсталиране на нови приложения на мобилния телефон от страницата на waze (https://www.waze.com/bg/) и Google Play. Приложението не е тежко и може да се инсталира на всеки телефон с андроид, iPhone, iPad и други. Необходимо е имейл за регистрация, която отнема по-малко от минутка.
За да използвате Waze е необходимо да имате достъп до Интернет на телефона. Приложението е доста икономично от към Интернет трафик. Добре е да ползвате зарядно за по-дълъг път и да зареждате телефона използвайки Waze.
Колкото по-вече хора използват Waze толкова по-актуална е информацията. Приложението автоматично обработва информация за скоростта и разпознава моментите на натоварен трафик и задръстване. За всичко останало потребителите трябва да бъдат активни.

Фигура 1
Фигура 2

Може да използвате приложението, както като навигация, така и без да Ви посочва пътя, на къде пътувате, но ще продължи да Ви дава информация за събития по пътя.
Waze е навигация с много по-подробна информация относно събития на пътя, които подпомагат водачите. Освен това има възможност самите потребители да прокарват нови пътища с нови ограничения на пътя, затворени улици и други.
В зависимост от скоростта с която се движите приложението използва различни мащаби. От далеч може да видите на Фигура 1 наближаването на полиция, като в зоната на 500 метра от патрула се включва гласово съобщение с оставащите метри до полицията или събитието на пътя /Фигура 2/.
На горният десен ъгъл се появяват две възможности да потвърдите наличието на полиция чрез натискане на ръчичката, като по-този начин вие потвърждавате, че събитието продължава (наличието на полицейски пост) или с червено да съобщите, че вече няма полиция на това място.
Бъдете активни, и натиснете едно от двете. Това е всичко, което трябва да направите.


Фигура 3
Фигура 4

Когато Вие сте първи и няма предишен доклад за събитие на пътя при достигане на събитието натиснете големия оранжев бутон долу в дясно. След което отивате на Фигура 3. Там може да изберете между няколко възможности: Трафик, Полиция, Катастрофа, Опасност, Цени и т.н.
В повечето случай, когато шофирате нормално и изведнъж започнете да се движите бавно или спрете, където няма паркинг на около waze ще Ви попита в задръстване ли попаднахте. Може да потвърдите и да добавите, какво е задръстването умерено, тежко или застой. Може да добавите коментар и също така да добавите снимка към събитието.
Ако забележите полиция може да използвате иконката за полиция и също така да добавите дали е Видима, Скрита, от Ляво /Фигура 6/ и също да добавите коментар и/или снимка.
В докладването на Опасност има три възможности, На Пътя, В банкета, Време /Фигура 4/.
Там имате възможност да добавите: Предмет на пътя, Ремонт, Не работещ светофар, Дупка, Спряно МПС на пътя, Сгазено животно /Фигура 5/ или липсващ знак в менюто за банкета.

Фигура 5
Фигура 6

С времето може да изпратите доклад за Мъгла, Градушка, Наводнение, Поледица.
Може също така да докладвате за затворен път с последната иконка "Затваряне".
Waze разполага с още много възможности, които в последствие може да разучите, като например да обновите цените на бензиностанции, да поискате помощ да добавите места и снимки.

Фигура 7
Фигура 8

Waze има автоматичен нощен режим с намаляване на светлината на екрана, за да може да шофирате без да Ви дразни силната светлина от екрана. Също така на Фигура 8 виждате малка иконка на пътя Ви, това са други потребители, които се намират близо до Вас.
На Фигура 7 виждате, как Waze отбелязва задръстване. Това задръстване се вижда около един, два километра по-рано, като също така дава информация в км/ч, приблизително средната скорост с, която се преминава през този участък от задръстването.
На екрана разполагате със скоростомер и може да го настройте, кога да Ви информира за превишаване на допустимата скорост.
Ако сте задали навигация, Ви показва, както всяка навигация, времето на пристигане и оставащите километри. Може и чрез говор да търсите желаната дестинация, както това става с Google Maps.
Всички стационарни камери са добавени в приложението и ще бъдете информиране на време за да намалите скоростта и спазвате ограничението.
Waze набира много голяма популярност и Ви препоръчваме да я използвате постоянно не само в България, но и из цяла Европа. По основните пътища, където пътуват повече хора (потребители) информацията е актуална. Бъдете активни и използвайте зарядно за по-дълги пътувания с Waze.

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 – 4 дни в Sofia Ring Mall
   
   
   
   
   

   
 
 
RallyPulse - България © 2018 - Контакти